Στον Πειραιά αναβίωσε χθες το αρχαίο και συμβολικό έθιμο για τους Σιίτες μουσουλμάνους της Ασούρα, στην οδό Δήμητρας, σε έναν αυτοσχέδιο χώρο.
Χαρακτηριστικό κομμάτι του εθίμου της Ασούρα είναι το αυτομαστίγωμα με λεπίδες, αλλά και οι προσευχές που υποδηλώνουν θρήνο.
Η οδός Δήμητρας παρέμεινε κλειστή καθ’ όλη τη διάρκεια της συμβολικής αναβίωσης.
Τι συμβολίζει η Ασούρα
Η Ασούρα είναι μια σημαντική ισλαμική αργία η οποία λαμβάνει χώρα την δέκατη ημέρα του Μουχαράμ. Ο Μουχαράμ είναι ο πρώτος μήνας στο ισλαμικό σεληνιακό ημερολόγιο. Η Ασούρα σηματοδοτεί τον θάνατο του Χουσεΐν ιμπν Αλί, εγγονού του ισλαμικού προφήτη Μωάμεθ, αλλά και των μελών της οικογένειας του κατά τη διάρκεια της μάχης της Καρμπάλας.
Οι Σιίτες Μουσουλμάνοι τιμούν τη μνήμη της τραγωδίας με αναμνηστικές πομπές και άλλες τελετουργίες πένθους.
Στην Ελλάδα ο μοναδικός χώρος στον οποίο λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο οι τελετουργίες της Ασούρα είναι ένας αυτοσχέδιος χώρος λατρείας των Σιιτών στο Πειραιά. Θεωρείται ότι το αυτομαστίγωμα που κάνουν οι πιστοί είναι μια διαδικασία εξιλέωσης.
Η κορύφωση του εθίμου
Η κορύφωση των δεκαήμερων εκδηλώσεων της Ασούρα είναι η τελετή του αυτομαστιγώματος, η οποία θεωρείται μια διαδικασία εξιλέωσης. Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν ήταν «σκληρές», καθώς με το μαστίγωμα, με λεπίδες, προκαλούνται τραύματα και πληγές στα σώματα των πιστών. Είχε προηγηθεί μακρά προσευχή και λήψη τροφής πλούσιας σε πρωτεΐνη για όσους συμμετείχαν στο αιματηρό έθιμο. Για άλλους, ωστόσο, πιο σοκαριστική στιγμή του εθίμου ήταν τα απανωτά, ρυθμικά χτυπήματα που προκαλούσαν στον θώρακά τους επί ώρα, κάτω από τον καυτό ήλιο, οι πιστοί, τα οποία σε πολλούς άφησαν μελανιές.
Κατά τη διάρκεια του εθίμου, μια ομάδα πιστών είχε αναλάβει τον ρόλο να διακόπτουν το αυτομαστίγωμα κάποιου, όταν είχε ήδη προκαλέσει σοβαρά τραύματα στην πλάτη του. Οι ίδιοι έβρεχαν με νερά τους πιστούς, ενώ προσέφεραν χυμούς και μπουκαλάκια νερό στους συμμετέχοντες, αλλά και στους μη μουσουλμάνους που είχαν σπεύσει για να δουν το έθιμο.
Πηγή: in.gr